История при използването на PDR

Ремонт на дупка от градушка с

PDR (Paintless Dent Removal) или отстраняване на вдлъбнатини без боядисване има своя собствена история на развитие, която днес го е превърнала в толкова популярен и ефективен в по-развитите западни държави. Методът е широко предпочитан пред класическите решения, които хората избират, а резултатите са повече от впечатляващи.

В началото методът за отстраняване на малки вдлъбнатини или PDR се появява в заводите на германските автомобилни гиганти Мерцедес и Порше преди почти 80 години. Причината за неговата поява е съвсем проста – по време на сглобяването, монтажните дейности и транспортирането на автомобилите често се появявали вдлъбнатини, които после се налагало да бъдат отстранявани, за да се подготви колата за продажба. Това отнемало прекалено много ресурси и коствало загуби на компанията.

Именно в този контекст инженерите открили начин да се отстраняват подобни неприятни малки вдлъбнатини, без да се налага цялостното пребоядисване на автомобилите при това с минимални усилия и скромна технологична база.

Логично различни версии на метода се появили при отделните производители на автомобили, но с времето те придобили приблизително сходни характеристики и оформили единен стандартизиран модел на действие, който днес е масово прилаган в авторемонтната индустрия.

Някъде около 60-те години на 20 век PDR започва да напуска трайно заводите на автомобилните концерни и все по-често да се прилага широко в автосервизите. Постепенно методът бива широко оценен и все по-сериозно прилаган при последици от градушки или други сходни по причинени щети обстоятелства.

Интересен факт е, че докато в Европа този метод се използва масово през 70-те години, то в САЩ например е въведен през 1983 година от основателя на Dent Wizzard International – Наталио Балдарама. В следствие на това, все повече хора и отвъд Атлантическият океан започват да избират именно този вариант, за да се справят с леките наранявания по каросерията на своя автомобил.

Благодарение на PDR технологията, днес можете да си купите чисто нов автомобил, който е имал леки вдлъбнатини, но те са били отстранени своевременно и вие като клиент дори няма да разберете за това докато го купувате. Точно това е причината методът да е толкова високо ценен и да е доказал своята невероятна ефикасност при отстраняване на малки вдлъбнатини.

Макар и популярен в по-развитите в икономическо отношение държави, то PDR все още не е добре познат на българския пазар. Все пак сме оптимисти, че клиентите, които се нуждаят от подобна процедура за своя автомобил ще го направят широко използван и ще се уверят от първо лице в страхотните му предимства.